En resa från 1989 bland kassettbandssamlare och popstjärnedrömmar - eller hur det var i soffan hemma hos Samedi

kassettband1989 satte jag mig på tåget från Borås för att åka upp till Stockholm. Målet med resan var att träffa en kassettsamlare jag hade bytt lite band med, det var sånt man höll på med pre mp3. Via annonser i tidningen Hifi & Musik, som man lånade på skolbiblioteket, kunde man hitta folk som hade exklusiva livekonserter inspelade med t ex Adolphson och Falk och som gärna bytte det mot en skiva av Scapa Flow. Utöver kassett-snack så skulle vi också träffa några killar som hade startat ett eget skivbolag och nu skulle ge ut sin första LP.

Samedi Skivbolaget hette Canned Records och gruppen var Samedi. I en liten studentlägenhet i en Stockholmsförort trängdes Mats Kjellberg, Hans Kjellberg och Per Norin tillsammans med syntar, trummaskiner och samplers. Jag minns hur vi satt i soffan där och högtidligt lyssnade på Doubts & Belifes. Det lät fantastiskt. Alesis HR 16 jobbade stenhårt och visst, sångaren hade lyssnat in sig väldigt mycket på Holly Johnson från Frankie Goes to Hollywood, men sämre förebilder kan man ha. De hade ändå gjort det. Startat skivbolag. Gett ut en skiva. Själva. På riktigt. När jag sen fick vinylskivan med posten lyssnade jag nästa sönder den. I mitt ljudminne finns platserna för alla hack sparade. Exakt.

Spotify2011 satt jag i soffan hemma och slösurfade på Spotify. Och nu finns Samedi där. Första och enda skivan. Cirkeln sluts. Big. Varsågod: spotify.com