gunnar.se


Ström Åt Folket är historien om den svenska...

Ström Åt Folket är historien om den svenska elektroniska musiken, från det ögonblick då den bortglömde tonsättaren Rune Lindblad somnade på fyllan i en park i Göteborg och kom på att ljuden i staden också är musik, till idag då svenska DJ superstjärnor fyller världens jättearenor. 60 års historia på lika många minuter. Musiken som genom åren betraktats som obegriplig, löjlig och farlig har nu blivit folklig. Från att ha varit en angelägenhet för ett fåtal gubbar i sveriges då enda elektronmusikstudio har musikskapande med dator blivit en folkrörelse.

Elektronisk musik har för unga människor blivit större än pop och rock tillsammans. Hur gick det till? Det är uppenbart inte av en slump som Swedish Housemafia utnämnts till största DJ-akten i världen - en lång rad svenska elektroniska artister tillhör nu de allra största.

I filmen möter vi artister som Adam Beyer, Robyn, Twice A Man, Stonebridge, Marina Schiptjenko och Midaircondo, tillsammans med skivbolagsdirektörer och synttillverkare. Massor med tidstypiska arkivklipp – elektronmusikpionjärer, synthare och rejvare.

Ström Åt Folket vill reda ut alla sambanden. Hur samhället, tekniken och artisterns påverkat och influerat. Hur musiken genom åren utvecklats vid sidan av den andra musiken - för att sedan explodera till dagens kommersiella internationella succéer.

Hela filmen är klippt i samma tempo. All musik, alla intervjuer och allt arkivmaterial ligger i tempo (125 bpm) med varandra och bildar en slags dokumentär-remix eller samtids-mash-up.

Filmen är gjord av Håkan Lidbo tillsammans med kollegorna som tidigare gjorde radioprogrammet Ström i Sveriges Radio P2; Mats Almegård, Andreas Tilliander och Hanna Kihlander. Simon Carlgren har klippt med Iacopo Patierno som b-klipp och med Johan Söderberg som rådgivare till hela projektet. Filmad av Adam Nilsson och producent Patrik Hambraeus. Producent SVT Emelie Persson.

SVT2 20.00 3 maj, eller på SVT play. Dessutom kommer det oredigerade intervjuer på webben för den som vill fördjupa sig.